04 лютого 2021

До 150-річчя видатної української письменниці ЛЕСІ УКРАЇНКИ

 25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) – однієї із центральних постатей в історії національної культури, видатної української письменниці.


 Я жива! Я буду вічно жити!
 Я в серці маю те, що не вмирає.
 

      З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження та враховуючи винятковий внесок Лесі Українки в розквіт української культури, Верховна Рада прийняла Постанову № 5675-д., якою передбачено: створення національного музею письменниці, видання Повного зібрання її творів у 16-ти томах, персональної енциклопедії «Леся Українка», наукової біографії Лесі Українки, словника мови творів Лесі Українки, оновленого варіанту спогадів про Лесю Українку тощо.

    У бібліотеках закладів освіти варто розгорнути книжкові експозиції, виставки, конкурси ілюстрацій до її творів. На блогах, сайтах бібліотек чи закладів освіти створити сторінку, присвячену Лесі Українці, де розмістити віртуальні виставки, інтерактивні плакати, буктрейлери та фільми-екранізації за мотивами творів видатної письменниці, а також записати відеоролики, де учні, педагоги чи бібліотекарі читають твори письменниці тощо.

    Запрошуємо долучитися до Всеукраїнської мережевої акції з нагоди 150-річчя з дня народження видатної української письменниці Лесі Українки «Вірші Лесі Українки – джерело невичерпної мудрості та незламної сили духу», започатковану Державної науково-педагогічної бібліотекою України імені В.О. Сухомлинського. (Умови участі: до 10 лютого 2021 року створити відеоролики, де учні читають вірші Лесі Українки, та надіслати на електронну адресу metodist08@i.ua, які будуть розміщено на порталі бібліотеки 25.02.2021 р.)
    А також пропонуємо презентувати в рамках Всеукраїнської мережевої акції на дошці спільного доступу Padlet «Я буду вічно жити!» створені Вами віртуальні виставки, інтерактивні плакати та відеоролики, присвячені Лесі Українці, розмістивши їх самостійно до 25 лютого 2021 року за посиланням: https://uk.padlet.com/dyachenko1/Bookmarks
    Пропонуємо ресурси, які допоможуть більш глибоко розкрити життєвий і творчий шлях геніальної письменниці, залюбленої в життя сильної і талановитої жінки.
  1. Леся Українка. Енциклопедія життя і творчості: [сайт]. URL: https://www.l-ukrainka.name/ (дата звернення 28.01.2021 р.)
  2. Сайт надає вичерпну інформацію про Лесю Українку, зокрема: її біографію, портретну галерею, твори письменниці, листи, дослідження тощо.
  3. Леся Українка. Енциклопедія життя і творчості. Біографія. Портретна фотогалерея (дата звернення 28.01.2021 р.)
  4. Леся Українка. Енциклопедія життя і творчості. Вірші. Поеми. Драматичні твори Ілюстрації до творів (дата звернення 28.01.2021 р.)
  5. Портрет від Труша і фото в Криму: рідкісні зображення з життя Лесі Українки. URL: https://cutt.ly/WkqPNb7 (дата звернення 28.01.2021 р.)
  6. Пам’ятники Лесі Українки. Фотогалерея. Леся Українка. Енциклопедія життя і творчості: сайт. URL: https://www.l-ukrainka.name/uk/Gallery/Monuments.html(дата звернення 28.01.2021 р.)
  7. Вірші. Леся Українка. Енциклопедія життя і творчості: сайт. URL: https://www.l-ukrainka.name/uk/Verses.html (дата звернення 28.01.2021 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...