08 квітня 2021

Профорієнтатор майбутнього: «Успіх чекає на креативних дітей»

А ви вже чули про професії біоремедіатора, ковід-менеджера чи балансувальника приватності? Виявляється, у майбутньому такі фахівці будуть потрібнішими за бухгалтерів чи турагентів. То на кого вчитися сучасним підліткам? Які хобі дітей стануть підґрунтям у завоюванні професійних сфер впливу? Зібрали для вас ключові тенденції ринку праці від дипломованого профорієнтатора майбутнього Ірини Зарецької-Котруце.

У 2016 році китайський виробник електроніки Foxconn узяв на роботу 40 тисяч роботів, скоротив 60 тисяч осіб штату і пообіцяв збільшувати темпи автоматизації на 20–30% на рік, а в підсумку замінити всіх збирачів машинами. Тоді економісти й соціологи трохи запанікували і пророкували масову заміну людей машинами.

Зараз 2021 рік, і ми бачимо, що тотальної автоматизації поки не сталося. Але ринок професій дійсно швидко змінюється. Озирніться на 5-10 років назад, і ви побачите, як зробили крок в офіси тестувальники програмного забезпечення, UX-дизайнери та UX-райтери, блогери, фахівці з обслуговування роботів.

Крім того, світ і технології змінюються з такою швидкістю, що обирати професію, спираючись на її сьогоднішній престиж — це як ходити тонкою кригою. Наприклад, популярних нині проджект-менеджерів посунуть фахівці, які самі вміють організувати свій проєкт і керувати ним. Та й узагалі, уже зараз затребувані працівники, чиї компетенції охоплюють кілька галузей, а вузькопрофільні фахівці вимушені нарощувати скіли.

І що з усім цим робити підліткам та їхнім батькам? Куди йти вчитися і на кого? Передбачити майбутнє не здатен жоднен футуролог, але вже зараз, спираючись на знання про соціальні й технологічні тенденції, ми можемо зрозуміти, який вектор розвитку обрати.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...