09 жовтня 2021

Підсумки навчання керівників гуртків соціально-реабілітаційного та гуманітарного напрямів

У період з 27 вересня до 08 жовтня 2021 року відбулося навчання за програмою підвищення кваліфікації «Розвиток загальних компетентностей керівників гуртків соціально-реабілітаційного та гуманітарного напрямів закладів освіти» у форматі онлайн (науковий керівник – Світлана Єфіменко, керівник – Сергій Пляка).


У ході навчання реалізовано навчально-тематичний план складався з трьох розділів: «Соціально-гуманітарний», «Професійний розвиток» та «Діагностико-аналітичний». При складанні плану за основу взято програму підвищення кваліфікації.

Навчальні заняття соціально-гуманітарного модуля мали на меті ознайомлення зі світоглядними засадами сучасних інтеграційних та геополітичних стратегій, з особливостями культури мовлення педагогів, специфікою роботи з дітьми із особливими освітніми потребами, проблемами захисту інтелектуальної власності та культури академічної доброчесності.

Професійний модуль навчально-тематичного плану було орієнтовано на поглиблення знань педагогів щодо розвитку загальних компетентностей педагогів закладів позашкільної освіти, методики і технології розвитку та виховання особистості в умовах гуртка, психолого-педагогічного супроводу позашкільної освіти, інформаційно-комунікаційних технологій у забезпеченні позашкільної освіти.

Педагогічна практика здобувачів освіти відбулася на базі Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського громадського простору Krop:Hub та простору мистецтва і розвитку Mir 2.0. Здобувачі освіти мали змогу ознайомитися із особливостями реалізації громадських та соціально значущих ініціатив, презентацією мистецьких проєктів і виставок та моделюванням проведення дозвіллєвих програм для учнівської молоді.

У ході навчання здобувачі освіти взяли участь у конференції з обміну досвідом, у ході якої пройшла дискусія щодо розвитку компетентностей вихованців в умовах закладу позашкільної освіти й особливостей використання ігрових та інтерактивних форм роботи у системі роботи з учнями. 

Наприкінці навчання здобувачі освіти захистили випускні роботи, зміст яких розкриває проблеми розвитку соціальної та активної громадянської позиції в умовах гурткової роботи, використання інструментів участі вихованців закладів позашкільної освіти у процесах демократизації територіальних громад; вивчення педагогічної спадщини Василя Сухомлинського та її впровадження в умовах Нової української школи; методичної доцільності інноваційних технологій у діяльності керівника гуртка; застосування сучасних підходів до формування патріотичних почуттів особистості тощо.

Проведене навчання за програмою підвищення кваліфікації керівники гуртків у цілому оцінюють позитивно. Вони відзначають, що, незважаючи на онлайн-формат навчання, запропонована модель організації роботи була для них корисною та цікавою. Для підтримки процесу навчання здобувачів освіти створено спеціальний Інтернет-ресурс https://sites.google.com/view/kpk27092021, на якому зібрано надані викладачами навчальні матеріали та розміщено анкети-опитувальники.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...