29 листопада 2022

300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, педагога, поета, музиканта Григорія Савича Сковороди. 

Без перебільшення Григорія Сковороду можна вважати однією з центральних постатей України, Генієм і Батьком української філософії. Він мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».


Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що він залишається близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.

Григорій Савич Сковорода – постать, яка змінила культурне й літературне життя України кінця XVIII століття. Його спадщина є неймовірно глибокою і пізнавальною, адже сам філософ був багатогранною особистістю – не тільки мудрецем-філософом, а й поетом та письменником, твори якого вважаються класикою української літератури. 
  
 Григорій Сковорода був надзвичайно талановитою і водночас скромною особою. Філософствував, писав твори і підручники, викладав богослов'я, грав на музичних інструментах, вивчав літературу доби античності та середньовіччя, знав кілька мов – латинь, старогрецьку, староєврейську, польську, німецьку, російську. Постійно мандрував містами і селами рідної Батьківщини й інших країн, пізнавав життя, традиції, культуру, вірування народів, розповідав у своїх творах про побачене й почуте.

  У своїх філософських діалогах Григорій Сковорода наголошував, що найперше людина має «пізнати себе», зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частиною чогось вищого і всеосяжного, і жити, роблячи добрі справи. Через пізнання самої себе, за Сковородою, людина може пізнати сутність усього сущого.

Повне академічне зібрання творів Григорія Сковороди, видане за редакцією професора Харківського національного педагогічного університету Леоніда Ушкалова – можна прочитати онлайн.
 
Глибше розкрити для себе  Григорія Сковороду, його життєвий шлях та філософські погляди, поетичні твори та інші цікаві факти допоможе ресурс «Учитель життя - Григорій Сковорода. До 300-річчя від Дня народження», створений Тетяною Ружанською, провідним бібліотекарем Помічнянського ліцею № 3 «Гармонія».


Джерела: https://spadok.org.ua/grygoriy-skovoroda/blog

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...