14 вересня 2021

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

                                                

З 01 по 30 жовтня 2021 року в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек буде проходити Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності»

Мета Всеукраїнського місячника:
  • сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю;
  • пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини;
  • виховання у дітей та учнівської молоді поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини України.Мета Всеукраїнського місячника:
  • сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю;
  • пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини;
  • виховання у дітей та учнівської молоді поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини України.
До участі в заході запрошуються:  
   бібліотекарі закладів освіти, представники обласних, районних державнихадміністрацій,  органів управління освітою, директори закладів освіти, учителі, працівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, фахівці-краєзнавці, працівники музеїв, громадські діячі. 

Рекомендації щодо проведення у 2021 році Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек від ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського НАПН України (лист ДНУ«Інститут модернізації змісту освіти» МОН України від 30.08.2021р. №22.1/10-1955).

До уваги учасників!
Пропонуємо представити матеріали Місячника на рівні громади, закладу на віртуальній дошці «КРАЄЗНАВСТВО В ШКІЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ: НОВІ ТРАДИЦІЇ ТА ЦІННОСТІ» 

Додаткова інформація щодо організаційних моментів проведення Місячника на рівні області (зокрема, вимоги до матеріалів, порядок їх розміщення на віртуальній дошці та обговорення) надана за посиланням (http://surl.li/afttj). 
Пропонуємо видання «Сторінками боротьби та звершень», що містить огляд ресурсів, що можуть стати в нагоді педагогам, бібліотекарям при плануванні заходів краєзнавчого спрямування, яке можна завантажити за посиланням: http://koippo.in.ua/arhiv/druk/358_21.pdf . 
Особливу увагу варто приділити розділу «Сторінками боротьби за  Незалежність України», де подано огляд джерел, бібліотечних презентаційних форм, тематичних проєктів, ресурсів (С. 33-42).

Важливим додатковим ресурсом для розширення інформації про видатних особистостей Кіровоградщини, відомі й цікаві історичні, природні, архітектурні пам’ятки, а також певним мотиваційним акцентом в організації чи ініціюванні бібліотекарями дослідницько-пошукової діяльності читачів бібліотек можуть слугувати ресурси бібліотек і музеїв Кіровоградської області. 
Тут можна не лише ознайомитися з якісними електронними ресурсами, представленими у різних формах, а й поповнити власний багаж знань.

Зокрема, на сайті ОУНБ ім. Д.І. Чижевського м. Кропивницький створено сторінку «Краєзнавство», що вміщує такі ресурси:
На сайті Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка створено «Краєзнавчу сторінку», де представлено електронні ресурси, серед яких:
Календарі знаменних і пам’ятних дат Кіровоградщини – ресурс, де подається інформація про відомих особистостей-ювілярів та ювілейні дати і події Кіровоградського краю;
Пізнай свій рідний край, де представлено ресурс «Знайомтесь: Сучасні дитячі письменники краю», що вміщує бібліографічні посібники як про письменників, так і видатних особистостей Кіровоградщини (формат: біобібліографічні портрети, досьє, етюди, щоденники, бібліографічні дайджести, екскурси, бібліонариси тощо);
  • Краєзнавчі мандри «Наше місто від “A” до “Я”»;
  • Веб-проєкт «Рукотворні дива краю»;
  • Віртуальний геокешинг «Мандри за синьою водою» (з історії назв річок краю). [Інтерактивна карта];
  • Сім природних чудес краю. [Інтерактивна карта];
  • «Онуфріївський дендропарк» (віртуальна бібліоподорож для учнів 10-16 років, батьків та організаторів дитячого читання);
  • Бібліографічна галерея «Корифеї театральної спадщини»;
  • Віртуальна екостежина «Живі скарби і легенди Чорного лісу». (віртуальна бібліоподорож для дітей середнього шкільного віку).
Значним ресурсом у розширенні можливостей краєзнавчої діяльності бібліотек можуть слугувати онлайн-ресурси музеїв Кіровоградщини, зокрема Кіровоградського обласного краєзнавчого музею  – найстарішої скарбниці історії та природи краю, який пропонує 3D-тури (https://kokm.kr.ua/3d/): 
  • Кіровоградський обласний краєзнавчий музей; 
  • Меморіальний музей М.Л. Кропивницького;
  • Заповідник-музей І.К. Тобілевича (Карпенко-Карого) Хутір Надія;
  • Історико-архітектурний заповідник родини Раєвських.
БАЖАЄМО УСПІХІВ!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...