21 квітня 2020

Скролити не гріх: що таке ефективне читання і як його розвинути

У 2019 році міжнародне дослідження PISA показало, що українські учні мають рівень читання «нижче середнього», а кожен четвертий 15-річний школяр не досяг базового рівня читацької грамотності. Останнє означає, що для 25 % читачів важко зрозуміти ідею тексту середньої довжини та зв’язок між його частинами і зробити висновки, коли вони не очевидні.


Проте ж читацька грамотність — це не лише основа успішного навчання в школі, але й необхідна навичка для подальшого дорослого життя. Особливо в наш час, коли найціннішим ресурсом є інформація, а вміння швидко і якісно її опрацьовувати, робити висновки й адаптуватися відповідно до них — це конкурентна перевага на ринку.

Крім того, саме поняття читацької грамотності все більш розширюється, адаптуючись до технологічного прогресу. Тому розвиток навичок ефективного читання є актуальним і для дітей, і для дорослих. Але як їх розвинути й що взагалі таке «ефективне» читання? Ми проглянули безліч досліджень, щоб це дізнатися, і тепер — відповідаємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Запрошуємо на новий сайт науково-методичної лабораторії виховної роботи, фізичної культури та безпечного освітнього середовища

Шановні колеги! Звертаємо увагу, що у 2023 році створено науково-методичну лабораторію виховної роботи, фізичної культури та безпечного осв...